^Επάνω
Get Adobe Flash player

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ: ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΟΝΕΩΝ - ΠΑΙΔΙΟΥ

Τα μέλη της ΕΔΥ Χατζή Βασιλική (Ψυχολόγος) και  Γρίβα Συνοδή (Κοινωνική Λειτουργός) ενημέρωσαν τους γονείς με θέμα: "Ποιοτικός χρόνος μεταξύ γονέα - παιδιού".

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1 Ζητήστε του τη βοήθειά του

Τα παιδιά λατρεύουν να βοηθούν τους μεγάλους και να νιώθουν απαραίτητα. Ανάλογα με την ηλικία τους, ζητήστε τους να στρώσουν το τραπέζι, να τακτοποιήσουν τα ντουλάπια της κουζίνας ή τη ντουλάπα τους. Έτσι έχετε και τον χρόνο να συζητήσετε, να μοιραστείτε εμπειρίες και να γελάσετε μαζί.

2 Φροντίστε να είστε εκεί ακόμη κι όταν δεν είστε

Γράφετε μικρά σημειώματα και βάζετέ τα στη σχολική τους τσάντα ή στο lunch box με το κολατσιό τους. Το παιδί νιώθει ότι οι γονείς του το αγαπούν και το σκέφτονται.

3 Κοιτάτε το στα μάτια

Όταν το παιδί σάς λέει κάτι σημαντικό, σταματάτε ό,τι κι αν κάνετε, σκύψτε και κάντε βλεμματική επαφή.

4 Διαβάστε του παραμύθια

Κάντε την ανάγνωση πιο διαδραστική ρωτώντας το παιδί π.χ. ποιό πιστεύει πως θα είναι το τέλος της ιστορίας ή ποιος ήρωας του άρεσε και γιατί. Ακόμη καλύτερα: γράψτε μαζί ένα παραμύθι ή φτιάξτε ένα κόμικς!

5 Τραγουδήστε ή παίξτε στο αυτοκίνητο

Όταν βλέπετε στο δρόμο ταμπέλες και γράμματα, διαλέγετε ένα γράμμα και ζητήστε του να βρει μία λέξη απ΄ αυτό το γράμμα. Ή ζητήστε του να σκεφτεί έναν ήρωα κινουμένων σχεδίων. Κάντε του τις 10 ερωτήσεις για να βρείτε τι σκέφτηκε!

6 Πηγαίνετε με τα πόδια

Αν έχετε να κάνετε σύντομες αποστάσεις για το σχολείο, το πάρκο ή το σούπερ μάρκετ αφήστε το αυτοκίνητο και κάντε τη διαδρομή με τα πόδια. Έτσι έχετε χρόνο για συζήτηση και δείχνετε στο παιδί ότι υποστηρίζετε τη σωματική άσκηση.

7 Παίξτε μαζί του ένα επιτράπεζιο παιχνίδι

Υπάρχουν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια που καλλιεργούν τη μνήμη, την κρίση, τη φαντασία και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, όπως: ντόμινο, puzzle, σκάκι, παιγνίδια που καλλιεργούν μαθηματικές έννοιες κ.λπ.

8 Μαγειρέψτε μαζί

Δώστε να ζυμώσει, να χτυπήσει τα αυγά ή να προσθέσει κάποια υλικά στην κατσαρόλα. Αν είναι λίγο πιο μεγάλο ζητήστε του να σας κόψει τα λαχανικά.

9 Παίξτε ψωνίζοντας στο σούπερ μάρκετ

Παίξτε ένα παιχνίδι όπως «βρες το φθηνότερο» ή «βρες το μεγαλύτερο πακέτο.»

10 Μην ανοίγετε το κινητό σας στο τραπέζι

Όταν κάθεστε στο τραπέζι ενώ ταυτόχρονα τσεκάρετε τα email ή χαζεύετε στο Facebook, τα παιδιά νιώθουν ότι δεν τα προσέχετε κι ότι πρέπει να σας «διεκδικήσουν» από κάτι άλλο που μπορεί και να είναι πιο σημαντικό για εσάς.

11 Μην κάθεστε στο παγκάκι της παιδικής χαράς

Όταν πηγαίνετε με τα παιδιά στην παιδική χαρά, παίξτε μαζί τους αντί να τα επιτηρείτε από το παγκάκι. Σπρώξτε την κούνια, κάντε τσουλήθρα μαζί τους, παίξτε κρυφτό.

12 Υποδυθείτε έναν ρόλο

Υποδυθείτε ρόλους μέσα από το φανταστικό-αυθόρμητο παιχνίδι με θέματα της καθημερινότητας σχολείο, γιατρός πωλητής, φούρναρης, βενζινοπώλης κ.ά

 

 

 

13 Προσπαθήστε να μη γεμίζετε τη μέρα σας με δουλειές

Όσο περισσότερο ελεύθερο χρόνο έχουμε μετά τη δουλειά, τόσο περισσότερη διάθεση έχουμε να ασχοληθούμε με τα παιδιά.

14 Πάρτε το μία μέρα στη δουλειά

Αν αυτό είναι εφικτό, πάρτε μια μέρα μαζί σας το παιδί στη δουλειά. Συστήστε το στους συναδέλφους σας και γευματίστε μαζί του στο μεσημεριανό διάλειμμα.

15 Κάντε κατασκήνωση!

Στήστε μια σκηνή στον κήπο, την αυλή ή τη βεράντα. Χρησιμοποιήστε φακούς και καλάθι για πικ νικ για να φάτε εκεί το μεσημεριανό ή το βραδινό σας.

16 Δουλέψτε πλάι πλάι

Την ώρα που το παιδί κάνει τα μαθήματά του τελειώστε κι

εσείς τη δουλειά που έχετε φέρει από το γραφείο.

17 Φυτέψτε κάτι μαζί

Φτιάξτε μαζί έναν μικρό ανθόκηπο, φυτέψτε λαχανικά ή

λουλούδια και παρακολουθήστε μαζί την πορεία τους.

18 Δείτε παλιές οικογενειακές φωτογραφίες

Και συζητήστε μαζί τους τις όμορφες εμπειρίες που σας θυμίζουν. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε το οικογενειακό σας δέντρο.

19 Ζωγραφίστε

Είτε είναι δακτυλομπογιές είτε με πινέλο αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και ζωγραφίστε σε χαρτιά, χαρτόνια, πλαστικά πιάτα, πέτρες, φύλλα κ.λπ.

20 Κάντε ποδήλατο

Κάντε ποδηλατάδα στο πάρκο ή σε κάποιον οργανωμένο ποδηλάτοδρομο της περιοχής σας.

21 Κολυμπήστε ή κάντε family yoga

Γραφτείτε σε ένα κολυμβητήριο και κολυμπήστε μαζί με το παιδί ή γραφτείτε σε ένα μάθημα family yoga. Οι αθλητικές δραστηριότητες που κάνετε μαζί με το παιδί του αφήνουν αξέχαστες εμπειρίες.

22 Επισκεφτείτε ένα μουσείο

Και κάντε του ερωτήσεις ή ξεναγήστε σε αυτό. Έπειτα ζητήστε του να σας δείξει το αγαπημένο του έκθεμα

23 Οργανώστε μαζί τις διακοπές ή ένα ταξίδι στο εξωτερικό

Κάντε σχέδια για το που θέλετε να ταξιδέψετε, κλείστε μαζί του τα εισιτήρια, διαβάστε για τον τόπο προορισμού.

24 Δείτε μία ταινία στο σπίτι

Φτιάξτε σπιτικά ποπ κορν και δείτε μια ταινία όλη η οικογένεια.

25 Κατασκευάστε μία χειροτεχνία

Είτε είναι μια λαμπάδα, είτε ένα διακοσμητικό για το σπίτι, ένα αεροπλανάκι ή ένα φόρεμα για την κούκλα φτιάξτε μαζί με τα παιδιά μια χειροτεχνία.

Στοιχεία Επικοινωνίας

3ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού
Αλμυρός
Τ.Κ. 37100
Τηλ: 2422021482
email: mail@3dim-almyr.mag.sch.gr
Copyright © 2013. Το σχολείο μας! Rights Reserved.