Μετά από παρατήρηση διαταρακτικών συμπεριφορών των μεγάλων μαθητών και παρατήρηση συναισθημάτων ανασφάλειας και φόβου των μικρών μαθητών τις πρώτες μέρες της σχολικής ζωής αποφασίστηκε η εκπόνηση μιας σειράς δράσεων για να αποκτήσουν οι μεγάλοι συναισθήματα ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης και να μπορέσουν οι μικροί να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και να κάνουν καινούριους φίλους.
Συγκεκριμένα, δόθηκε αρχικά ερωτηματολόγιο στους μεγάλους μαθητές και πάρθηκαν συνεντεύξεις από τους μικρούς για ανίχνευση των συναισθημάτων.Στην 1η συνάντηση κάθε μαθητής της ΣΤ1 υιοθέτησε ένα ή δύο μαθητές του Α1 και πραγματοποιήθηκε γνωριμία των δύο τμημάτων.Κάθε μαθητής παρουσίασε τον εαυτό του με ευφάνταστο και χιουμοριστικό τρόπο.Καταρτήθηκε το συμβόλαιο συνεργασίας, συναποφασίστηκαν οι κανόνες και αναρτήθηκαν.Στη 2η συνάντηση οι μικροί ξεναγήθηκαν από τους μεγάλους στο χώρο του σχολείου και ενημερώθηκαν για τους σχολικούς κανόνες.Ορίστηκε το τελευταίο 5λεπτο του 1ου διαλείμματος κάθε μέρας για επικοινωνία μεταξύ τους.Στην 3η συνάντηση φτιάχτηκε το πανό της «Φιλίας» με υποσχέσεις για συνεργασία και αλληλουποστήριξη.Στην 4η συνάντηση έγιναν παιχνίδια δράσης και εμπιστοσύνης και κινητικές/γυμναστικές δραστηριότητες.Στην 5η συνάντηση επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη του σχολείου, διάβασαν παραμύθι οι μεγάλοι στους μικρούς, το επεξεργάστηκαν και το ζωγράφισαν.Στην επόμενη συνάντηση επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη της πόλης και ακολούθησαν την αντίστροφη διαδικασία(Διάβασαν οι μικροί στους μεγάλους απόσπασμα από κάποιο βιβλίο).Δόθηκε ερωτηματολόγιο αποτίμησης και ανίχνευσης συναισθημάτων και εντυπώσεων από τη δράση.Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό, ανέπτυξαν κλίμα συνεργασίας,ενσυναίσθησης και διάδρασης και απασχολήθηκαν με θετικές δράσεις.
ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ (ΠΕ70-ΕΑΕ)
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΕΛΕΝΗ (ΠΕ70)
ΤΖΙΟΒΑΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΠΕ70)
ΠΛΑΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ (ΠΕ06)
ΚΑΛΤΣΑ ΕΛΕΝΗ (ΠΕ 70.50)
Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Πέμπτης και της Έκτης τάξης συμμετείχαν στον Μαθηματικό Διαγωνισμό " Ο Μικρός Ευκλείδης" που πραγματοποιήθηκε στις 31/5/2023. Ο Δ/ντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου συγχαίρουν τις μαθήτριες και τους μαθητές που πήραν μέρος στον Διαγωνισμό και τις/τους εκπαιδειτικούς των τάξεων. Στον διαγωνισμό διακρίθηκαν και βραβεύονται οι παρακάτω μαθήτριες /μαθητές:
Ε΄ ΤΑΞΗ
ΑΞΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΒΡΑΒΕΙΟ
ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ ΠΕΛΑΓΙΑ-ΒΡΑΒΕΙΟ
ΜΑΤΣΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ-ΒΡΑΒΕΙΟ
ΜΠΑΪΜΠΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΒΡΑΒΕΙΟ
ΡΑΧΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ-ΒΡΑΒΕΙΟ
ΜΠΟΣΜΟΥ ΦΑΙΔΡΑ - ΕΠΑΙΝΟΣ
ΣΤ ΤΑΞΗ
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ-ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ -ΑΡΙΣΤΕΙΟ 100%
ΤΡΑΝΟΥΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΑΡΙΣΤΕΙΟ 100%
ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΜΑΡΙΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ-ΑΡΙΣΤΕΙΟ
ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΕΛΕΝΗ -ΞΕΝΙΑ-ΑΡΙΣΤΕΙΟ
ΜΑΡΙΝΗΣ ΙΑΣΟΝΑΣ-ΒΡΑΒΕΙΟ
ΜΑΡΙΝΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ-ΒΡΑΒΕΙΟ
ΝΤΑΒΟΥΡΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΒΡΑΒΕΙΟ
ΝΤΟΥΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΒΡΑΒΕΙΟ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ-ΒΡΑΒΕΙΟ
ΣΑΒΒΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΕΠΑΙΝΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ- ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ-ΕΠΑΙΝΟΣ
Παραμύθι για τη γνωστική,κινητική,συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών του Τ.Ε.
Δράσεις:
1.Πριν διαβάσουμε το βιβλίο και με αφορμή το εξώφυλλο,συζητάμε για το πόσοι είναι οι μήνες του χρόνου, ποιες είναι οι ονομασίες τους ,ποιοι έχουν περισσότερες ή λιγότερες μέρες.Το τελευταίο είναι εύκολο να το μάθουν κάνοντας γροθιά το χέρι τους.
2.Εστιάζουμε στον Φεβρουάριο τον οποίο λέμε και Φλεβάρη συσχετίζοντας τον με τις φλέβες της γης που εξαιτίας των πολλών βροχών του γεμίζουν νερό.Επειδή έχει τις λιγότερες μέρες από κάθε άλλο μήνα τον λένε και Λειψομήνα,Μικρομήνα,Κουτσό,Λεισμολιάρη,Αστοχιάρη,Αποσπόρι του χειμώνα,Κούτσουρο,Κουτσοφλέβαρο.
3.Δείχνουμε στα παιδιά το εξώφυλλο κ΄διαβάζουμε το βιβλίο.Ρωτάμε να μαντέψουν γιατί η συγγραφέας ονομάζει τον Φεβρουάριο «Γλεντζοφλέβαρο».Εξηγούμε το επίθετο «γλεντζές».
4.Διαβάζουμε την ιστορία εκ περιτροπής.Σχολιάζουμε την εικονογράφηση.Θέτουμε τα ερωτήματα.Γιατί αποφάσισε να φύγει ο Φλεβάρης;Πώς κρίνουμε την επιλογή αυτή;Έχουμε αισθανθεί ποτέ μειονεκτικά απέναντι σε άλλους;Σε ποιον τομέα;
5.Εστιάζουμε στη χαμηλή αυτοεκτίμηση που νιώθουν πολλές φορές τα παιδιά όταν διαπιστώνουν ότι μειονεκτούν απέναντι στους άλλους.Προβάλλουμε τρόπους για να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση, μέσω της αποδοχής ώστε να συνειδητοποιήσει κάποιος που μειονεκτεί,ότι έχει δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό του ισότιμο μέλος της παρέας.Ρωτάμε τα παιδιά πώς τα αδέλφια του Φλεβάρη τον έπεισαν να γυρίσει,όταν εκείνος τους εξομολογήθηκε πως αισθανόταν ανάμεσά τους « σαν τη μύγα μες το γάλα».Τι του είπαν;Ρωτάμε τα παιδιά πώς θα ένιωθαν αν βρίσκονταν στη θέση κάποιου παιδιού που μειονεκτεί (π.χ. με κινητικά προβλήματα) πώς θα ήθελαν να του φέρονται οι άλλοι.Πώς θα μπορούσαν τα ίδια να κάνουν πιο ευχάριστη την καθημερινότητα αυτών των παιδιών.
6.Στην ιστορία μας ο Φλεβάρης εκφράζει τη μειονεξία που νιώθει.Πολλές φορές τα παιδιά βιώνουν το αρνητικό συναίσθημα βουβά.Για να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή τους πρέπει να τα παροτρύνουμε να αναγνωρίσουν την μοναδικότητά τους, να σκεφτούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές τους, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος, αλλά διαφορετικός.Καλούμε τα παιδιά ένα ένα να γίνουν Φλεβάρης και να συμπληρώσουν....¨Είμαι Φλεβάρης και αισθάνομαι περήφανος που μπορώ...ν΄ανθίζω μυγδαλιές, να φέρνω Αποκριές κ.α.¨ Έπειτα να λένε τα πραγματικά τους ονόματα και πού θεωρούν τον εαυτό τους καλό (¨Ζωγραφίζω π.χ. ωραία, διαβάζω,βοηθώ τους άλλους,κολυμπώ γρήγορα κ.α.¨)
7.Βρίσκουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μήνα ( με τη βοήθεια της εικονογράφησης και ρωτάμε τα παιδιά πώς θα ζωγραφίζαμε τον καθένα, πώς θα ζωγραφίζαμε τον Φλεβάρη με όλες του τις χάρες.Μοιράσαμε ρόλους, κάναμε πρόβες,φτιάξαμε στολές κ΄σκηνικό και παρουσιάσαμε τον «Γλεντζοφλέβαρο» στα παιδιά του σχολείου. Ζωγραφίσαμε σουπλά με τον Φλεβάρη και τους μήνες.Τραγουδήσαμε το τραγούδι του Φλεβάρη.Μέσα από διαδικασίες φιλαναγνωσίας,βιωματισμού,συνεργασίας,θεατρικού παιχνιδιού, οι μαθητές του Τ.Ε. διαπραγματεύτηκαν έννοιες όπως η μειονεξία, η αποδοχή, η ενσυναισθηση, η ιδιαιτερότητα και η διαφορετικότητα.
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, καλοί μας φίλοι των παραδοσιακών ποικιλιών και γεύσεων…
Σας προσκαλούμε στο ‘’παζάρι’’ φυτών και σπόρων από παραδοσιακές (ντόπιες) ποικιλίες λαχανικών, που θα γίνει στο προαύλιο του σχολείου μας την Τετάρτη 17/5 και ώρα 18.30 – 20.00 περίπου. Θα πούμε λίγα λόγια για τη σημασία της διατήρησης των ‘’ντόπιων’’ ποικιλιών που αφορά στην διατροφική τους αξία, αλλά και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Θα μοιραστούν φυτά και φακελάκια με σπόρους στους συμμετέχοντες ( 2 φυτά ή 2 φακελάκια με σπόρους) για τα οποία θα πρέπει να ‘’πληρώσετε’’ συνεισφέροντας στην ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου της ενορίας μας. Θα υπάρχει σχετικό κουτί για τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν και τα οποία άμεσα θα γίνουν τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που περνάνε δύσκολες μέρες.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη που δείχνετε κι ευχόμαστε καλή και γευστική σοδειά!
Για τον "Θαλασσοσφυριχτή" και τη "Στραβοκωσταινα" (Εκδόσεις Αρτέον-εικόνες: Εύα Καραντινού) μίλησε με τις μαθήτριες και τους μαθητές του 3ου Δημοτικού σχολείου Αλμυρού Μαγνησίας ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Λεϊμονής Διονύσης Η δασκάλα της Γ΄ τάξης Λιλή Μαρία με τις μαθήτριες και τους μαθητές της τάξης δραματοποίησαν σκηνές του "Θαλασσοσφυριχτή". Οι μαθήτριες και οι μαθητές όλων των τάξεων παρουσίασαν τις τις ζωγραφιές τους τις οποίες δημιούργησαν με την παρότρυνση των δασκάλων τους.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαρτίου με την ευκαιρία της Ημέρας Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου και η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα.
Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.
Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανέλαβε, για τρίτη φορά στην ιστορία του, να δημιουργήσει το μήνυμα και την αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023.
Το μήνυμα «Είμαι ένα βιβλίο. Διάβασέ με» που έγραψε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και το εικαστικό της αφίσας 2023 που ζωγράφισε η Φωτεινή Στεφανίδη, θα μεταφέρουν σε όλον τον κόσμο την αγάπη για την ανάγνωση, μέσα από την οποία αναδεικνύονται οι πανανθρώπινες αξίες της ισότητας και της συμπερίληψης, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον «άλλο».
Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας τον κ. Σκόνδρα Γεώργιο, αστυνομικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου,ο οποίος ενημέρωσε τις μαθήτριες και τους μαθητές μας για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
Λέμε ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ, Λέμε ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ (ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ)
Στα πλαίσια του μαθήματος της Αγγλικών και με την ολοκλήρωση του Κεφ. 5 που αναφέρεται στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανακύκλωση οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων της Ε΄ τάξης πραγματοποίησαν περίπατο στο κέντρο της πόλης του Αλμυρού.
Σκοπός του περιπάτου ήταν να εντοπίσουμε τους μπλε κάδους ανακύκλωσης και παράλληλα να συζητήσουμε για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης αλλά και για τα ανακυκλώσιμα υλικά και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούμε πριν ρίξουμε τα υλικά αυτά στους αντίστοιχους κάδους.
Στη διαδρομή παρατηρήσαμε και τους νέους υπόγειους κάδους απορριμάτων που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης μας. Μιλήσαμε για τα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τους πράσινους τροχήλατους κάδους και την αισθητική αλλά και λειτουργική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης.
Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά θέματα που διαπραγματευτήκαμε και κλείσαμε τον περίπατο με την υπόσχεση ότι όλοι θα ενεργοποιηθούμε για να ενισχύσουμε την προσπάθεια που γίνεται στην πόλη μας να βελτιώσουμε την ποιότητα και τις συνθήκες ζωής μας.
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους τις δασκάλες των τμημάτων της Ε’ τάξης Κορδέλα Μαρία και Κρίκη Ευαγγελία.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός :Πλατή Γιάννα
Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 και ώρα 13:30 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των εκπαιδευτικών για θέματα Πρώτων Βοηθειών. Η ενημέρωση έγινε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Περιφερειακό Τμήμα Βόλου).
Η γιορτή της κρέπας στη Γαλλία γιορτάζεται κάθε χρόνο και οι κρέπες που φτιάχνονται αυτήν την ημέρα φέρνουν ευτυχία! Η παράδοση λέει ότι ,εάν δεν τηρηθεί το έθιμο της παρασκευής της κρέπας, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστραφεί! Σε κάθε σπίτι της Γαλλίας λοιπόν αναβιώνει το συγκεκριμένο έθιμο με μεγάλο ενθουσιασμό! Η γιορτή της κρέπας στο σχολείο μας αναβίωσε από τις τάξεις των γαλλικών οι οποίες ετοίμασαν κρέπες με τη βοήθεια των γονιών των μαθητών και καταναλώθηκαν με μεγάλη όρεξη από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς!!! Να ευχηθούμε και του χρόνου με υγεία!
Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε δίωρη ενημέρωση των μαθητριών/των των Ε΄ + ΣΤ΄ τάξεων για τις Α΄ Βοήθειες. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αλμυρού.
Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 , στα πλαίσια της εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (BRAIN AWARENESS WEEK), φιλοξενήθηκαν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού η Δρ. Κουτμάνη Γιασεμή και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Τρομπούκης Δημήτριος και Κουρκτσής Δημήτριος οι οποίοι μελετούν τη συμπεριφορά οργανισμών με πειραματόζωα ποντίκια. Παρουσιάστηκαν τα πειράματα και έγινε συζήτηση με τους μικρούς μαθητές για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι μαθητές έμειναν εντυπωσιασμένοι από την πρωτότυπη αυτή εμπειρία.
Τα μέλη της ΕΔΥ Χατζή Βασιλική (Ψυχολόγος) και Γρίβα Συνοδή (Κοινωνική Λειτουργός) ενημέρωσαν τους γονείς με θέμα: "Ποιοτικός χρόνος μεταξύ γονέα - παιδιού".
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1 Ζητήστε του τη βοήθειά του
Τα παιδιά λατρεύουν να βοηθούν τους μεγάλους και να νιώθουν απαραίτητα. Ανάλογα με την ηλικία τους, ζητήστε τους να στρώσουν το τραπέζι, να τακτοποιήσουν τα ντουλάπια της κουζίνας ή τη ντουλάπα τους. Έτσι έχετε και τον χρόνο να συζητήσετε, να μοιραστείτε εμπειρίες και να γελάσετε μαζί.
2 Φροντίστε να είστε εκεί ακόμη κι όταν δεν είστε
Γράφετε μικρά σημειώματα και βάζετέ τα στη σχολική τους τσάντα ή στο lunch box με το κολατσιό τους. Το παιδί νιώθει ότι οι γονείς του το αγαπούν και το σκέφτονται.
3 Κοιτάτε το στα μάτια
Όταν το παιδί σάς λέει κάτι σημαντικό, σταματάτε ό,τι κι αν κάνετε, σκύψτε και κάντε βλεμματική επαφή.
4 Διαβάστε του παραμύθια
Κάντε την ανάγνωση πιο διαδραστική ρωτώντας το παιδί π.χ. ποιό πιστεύει πως θα είναι το τέλος της ιστορίας ή ποιος ήρωας του άρεσε και γιατί. Ακόμη καλύτερα: γράψτε μαζί ένα παραμύθι ή φτιάξτε ένα κόμικς!
5 Τραγουδήστε ή παίξτε στο αυτοκίνητο
Όταν βλέπετε στο δρόμο ταμπέλες και γράμματα, διαλέγετε ένα γράμμα και ζητήστε του να βρει μία λέξη απ΄ αυτό το γράμμα. Ή ζητήστε του να σκεφτεί έναν ήρωα κινουμένων σχεδίων. Κάντε του τις 10 ερωτήσεις για να βρείτε τι σκέφτηκε!
6 Πηγαίνετε με τα πόδια
Αν έχετε να κάνετε σύντομες αποστάσεις για το σχολείο, το πάρκο ή το σούπερ μάρκετ αφήστε το αυτοκίνητο και κάντε τη διαδρομή με τα πόδια. Έτσι έχετε χρόνο για συζήτηση και δείχνετε στο παιδί ότι υποστηρίζετε τη σωματική άσκηση.
7 Παίξτε μαζί του ένα επιτράπεζιο παιχνίδι
Υπάρχουν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια που καλλιεργούν τη μνήμη, την κρίση, τη φαντασία και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, όπως: ντόμινο, puzzle, σκάκι, παιγνίδια που καλλιεργούν μαθηματικές έννοιες κ.λπ.
8 Μαγειρέψτε μαζί
Δώστε να ζυμώσει, να χτυπήσει τα αυγά ή να προσθέσει κάποια υλικά στην κατσαρόλα. Αν είναι λίγο πιο μεγάλο ζητήστε του να σας κόψει τα λαχανικά.
9 Παίξτε ψωνίζοντας στο σούπερ μάρκετ
Παίξτε ένα παιχνίδι όπως «βρες το φθηνότερο» ή «βρες το μεγαλύτερο πακέτο.»
10 Μην ανοίγετε το κινητό σας στο τραπέζι
Όταν κάθεστε στο τραπέζι ενώ ταυτόχρονα τσεκάρετε τα email ή χαζεύετε στο Facebook, τα παιδιά νιώθουν ότι δεν τα προσέχετε κι ότι πρέπει να σας «διεκδικήσουν» από κάτι άλλο που μπορεί και να είναι πιο σημαντικό για εσάς.
11 Μην κάθεστε στο παγκάκι της παιδικής χαράς
Όταν πηγαίνετε με τα παιδιά στην παιδική χαρά, παίξτε μαζί τους αντί να τα επιτηρείτε από το παγκάκι. Σπρώξτε την κούνια, κάντε τσουλήθρα μαζί τους, παίξτε κρυφτό.
12 Υποδυθείτε έναν ρόλο
Υποδυθείτε ρόλους μέσα από το φανταστικό-αυθόρμητο παιχνίδι με θέματα της καθημερινότητας σχολείο, γιατρός πωλητής, φούρναρης, βενζινοπώλης κ.ά
13 Προσπαθήστε να μη γεμίζετε τη μέρα σας με δουλειές
Όσο περισσότερο ελεύθερο χρόνο έχουμε μετά τη δουλειά, τόσο περισσότερη διάθεση έχουμε να ασχοληθούμε με τα παιδιά.
14 Πάρτε το μία μέρα στη δουλειά
Αν αυτό είναι εφικτό, πάρτε μια μέρα μαζί σας το παιδί στη δουλειά. Συστήστε το στους συναδέλφους σας και γευματίστε μαζί του στο μεσημεριανό διάλειμμα.
15 Κάντε κατασκήνωση!
Στήστε μια σκηνή στον κήπο, την αυλή ή τη βεράντα. Χρησιμοποιήστε φακούς και καλάθι για πικ νικ για να φάτε εκεί το μεσημεριανό ή το βραδινό σας.
16 Δουλέψτε πλάι πλάι
Την ώρα που το παιδί κάνει τα μαθήματά του τελειώστε κι
εσείς τη δουλειά που έχετε φέρει από το γραφείο.
17 Φυτέψτε κάτι μαζί
Φτιάξτε μαζί έναν μικρό ανθόκηπο, φυτέψτε λαχανικά ή
λουλούδια και παρακολουθήστε μαζί την πορεία τους.
18 Δείτε παλιές οικογενειακές φωτογραφίες
Και συζητήστε μαζί τους τις όμορφες εμπειρίες που σας θυμίζουν. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε το οικογενειακό σας δέντρο.
19 Ζωγραφίστε
Είτε είναι δακτυλομπογιές είτε με πινέλο αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και ζωγραφίστε σε χαρτιά, χαρτόνια, πλαστικά πιάτα, πέτρες, φύλλα κ.λπ.
20 Κάντε ποδήλατο
Κάντε ποδηλατάδα στο πάρκο ή σε κάποιον οργανωμένο ποδηλάτοδρομο της περιοχής σας.
21 Κολυμπήστε ή κάντε family yoga
Γραφτείτε σε ένα κολυμβητήριο και κολυμπήστε μαζί με το παιδί ή γραφτείτε σε ένα μάθημα family yoga. Οι αθλητικές δραστηριότητες που κάνετε μαζί με το παιδί του αφήνουν αξέχαστες εμπειρίες.
22 Επισκεφτείτε ένα μουσείο
Και κάντε του ερωτήσεις ή ξεναγήστε σε αυτό. Έπειτα ζητήστε του να σας δείξει το αγαπημένο του έκθεμα
23 Οργανώστε μαζί τις διακοπές ή ένα ταξίδι στο εξωτερικό
Κάντε σχέδια για το που θέλετε να ταξιδέψετε, κλείστε μαζί του τα εισιτήρια, διαβάστε για τον τόπο προορισμού.
24 Δείτε μία ταινία στο σπίτι
Φτιάξτε σπιτικά ποπ κορν και δείτε μια ταινία όλη η οικογένεια.
25 Κατασκευάστε μία χειροτεχνία
Είτε είναι μια λαμπάδα, είτε ένα διακοσμητικό για το σπίτι, ένα αεροπλανάκι ή ένα φόρεμα για την κούκλα φτιάξτε μαζί με τα παιδιά μια χειροτεχνία.
Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε Ενδοσχολική Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολεί μας με θέμα τα έργα etwenning. Ειδικότερα:
1. Δημιουργία λογαριασμού του εκπαιδευτικού
2. Με ποιους τρόπους συμμετέχω σ' ένα έργο eTwinning
3. Ενημέρωση Συλλόγου Διδασκόντων και γονέων
4. Εγγραφή μαθητών
5. Twinspace
6. Etik;eta poi;othtaw
Η παρουσίαση έγινε από την εκπαιδευτικό του σχολείου Τζιοβάρα Παναγιώτα.
Τα παιδιά του Τμήματος Ένταξης έκαναν ένα επικοινωνιακό άνοιγμα στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου και παρουσίασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Ανάρτησαν την αφίσα που δημιούργησαν και φώναξαν το σύνθημά μας ... "Το δικό μας σχολείο μας χωράει όλους"
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3/12).
Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής έγινε προβολή εκπαιδευτικών ταινιών μικρού μήκους, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών σε θέματα αναπηρίας και διαφορετικότητας. Οι μαθητές/-τριες της Β’, Γ’, Δ1 και ΣΤ1τάξης παρακολούθησαν παρουσίαση (powerpoint) σχετική με τα είδη αναπηρίας, τις δυνατότητες και δυσκολίες των ατόμων αυτών, καθώς και τα δικαιώματα παιδιών με αναπηρία για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Οι μαθητές/-τριες, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, κλήθηκαν να βιώσουν τα προβλήματα ατόμων με αναπηρία, όταν περπάτησαν με τη βοήθεια μπαστουνιού, χωρίς να βλέπουν, ψηλάφισαν αντικείμενα και “διάβασαν” ένα κείμενο σε γραφή Braille.
Τέλος, γνώρισαν τη νοηματική γλώσσα και έδειξαν το όνομά τους σ’ αυτή.
Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε Ενδοσχολική Επιμόρφωση ΄των εκπαιδευτικών του σχολείου μας με θέμα: "Διαχείριση Σχολικής Τάξης". Η Επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε από τον ΣΕΕ Δασκάλων κ. Χατζηλέλεκα Δημοσθένη και τα μέλη της ΕΔΥ Χατζή Βασιλική (ΠΕ23) και Γρίβα Συνοδή (ΠΕ 30).