^Επάνω
Get Adobe Flash player

1821 – Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ

Με μια μεγάλη εκδήλωση στο χώρο του σχολείου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα για τον Επαναστατικό αγώνα στον Αλμυρό. Το πρόγραμμα διήρκησε όλο το σχολικό έτος και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Οι 17 μαθητές του τμήματος ΣΤ1 του σχολείου με τη δασκάλα τους και υπεύθυνη του προγράμματος κ. Κρίκη Ευαγγελία , ασχολήθηκαν διεξοδικά α) με την καθημερινότητα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας β) με την συμβολή της Ιεράς Μονής Άνω Ξενιάς στον αγώνα για την απελευθέρωση του Αλμυρού και των γύρω περιοχών γ) με τους αγωνιστές και τις ένοπλες εξεγέρσεις που έγιναν στην περιοχή μας , μέχρι την απελευθέρωση του Αλμυρού και την προσάρτησή του στο Ελληνικό κράτος.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές μάθαιναν δημοτικούς χορούς με τη γυμνάστριά τους κ. Μακρή Βίκυ.

Οι μαθητές μέσα από ποιήματα , κείμενα, θεατρικό έργο ,δημοτικά τραγούδια και δημοτικούς χορούς παρουσίασαν την οργανωμένη δουλειά τους στο κοινό.

Παράλληλα 70 διαφάνειες που προβλήθηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μετέφεραν τους θεατές πίσω στο χρόνο, στα χρόνια των αγώνων για ελευθερία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού πατήρ Βαρβαρέλης Ευστάθιος, ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Λιούπης Αθανάσιος ( του οποίου η εγγονή συμμετείχε στο πρόγραμμα), ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκος Ευάγγελος, η πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας κ. Κοντογεωργάκη Χρυσούλα , μέλη της Φιλαρχαίου Εταιρείας, η κ. Ράππου Ζωή, φίλοι και συγγενείς των μαθητών.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο διευθυντής του σχολείου, κ. Μπασιάκος Γεώργιος, καλωσόρισε τους επισκέπτες και τόνισε την σημασία της ιστορίας και της μνήμης της .

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κ. Λιούπη και την κ. Κοντογεωργάκη .

Με την ομιλία της η κ. Κρίκη Ευαγγελία παρουσίασε τη δομή του προγράμματος, έκανε σαφές την αναγκαιότητα της διδαχής της τοπικής ιστορίας και τόνισε την προσφορά της Φιλαρχαίου Εταιρείας στη γνώση και διάδοσή της.

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν αναμνηστικά στους μαθητές από τον κ. Χατζηκυριάκο Ε. και τον κ. Λιούπη Α. οι οποίοι συνεχάρησαν τον διευθυντή , τους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς για την εργασία τους.

Αναμνηστικά δόθηκαν από τους μαθητές και σε όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα: στον πατέρα Βαρβαρέλη Ευστάθιο, στην πρόεδρο της Φιλαρχαίου Εταιρείας κ. Κοντογεωργάκη Χρυσούλα και στην φιλόλογο κ. Ούτα Μαρία. Εστάλησαν αναμνηστικά στον Ηγούμενο Ι.Μ.Άνω Ξενιάς γέροντα Νεκτάριο και στον συγγραφέα, παιδαγωγό και Πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Κοντονάτσιο Βίκτωρα.

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με κέρασμα προς όλους του παρευρισκόμενους και τους μαθητές.

Θεατρικό11

 

 

κείμενα

Στοιχεία Επικοινωνίας

3ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού
Αλμυρός
Τ.Κ. 37100
Τηλ: 2422021482
email: mail@3dim-almyr.mag.sch.gr
Copyright © 2013. Το σχολείο μας! Rights Reserved.